Dieta w zaparciu

Zaparciem nazywamy stan, w którym dziecko oddaje twarde stolce z częstością 2 lub mniej stolców na tydzień lub gdy większość stolców jest twardych i oddawanych z dużym wysiłkiem. Jest to problem, który gwałtownie narasta, dotykając coraz młodsze dzieci. Wśród najczęstszych przyczyn znajdują się: niewłaściwa dieta, mała ilość spożywanych płynów oraz ograniczona aktywność fizyczna. Dlatego ważne jest by rozpoczynając leczenie starać się usunąć każdą z nich.

    

 

Grupy produktów             

Produkty zalecane          

Produkty niewskazane

Pieczywo

Pieczywo czerstwe, razowe, żytnie, pełnoziarniste, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem otrąb, pumpernikiel

Pieczywo świeże, jasne, pszenne bułki, pieczywo cukiernicze, rogale

Mąka

Mąka z niskiego przemiału - żytnia, razowa

Mąka z wysokiego przemiału ? pszenna kukurydziana, ziemniaczana

Kasze, makarony

Kasze gruboziarniste (gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak), ryż brązowy, otręby, płatki jęczmienne, owsiane, makarony

z mąki razowej

Kasze drobne (manna, krakowska,

kukurydziana, jęczmienna, perłowa), ryż biały,

makaron z mąki pszennej

Mięso, wędliny

Chude mięsa (gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu) ? wołowina, cielęcina, królik, chudy drób (indyk, kurczak), chuda szynka (wołowa, drobiowa)i polędwica

Tłuste (smażone na oleju, margarynach twardych), mięsa (wieprzowe, wołowe, baranina, gęś, kaczka),tłuste wędliny

(baleron, boczek, pasztety, tłuste kiełbasy)

Jaja

Gotowane na miękko, na parze

Smażone na tłuszczu

Ryby

Gotowany dorsz, sandacz, szczupak, leszcz

Węgorz, ryby smażone

Mleko i przetwory

Chude mleko (0?2% tłuszczu), kefiry, mleczne jogurty z odtłuszczonego mleka,

chudy ser twarogowy

Tłuste mleko (> 2%), kefiry i jogurty z tłustego mleka, śmietany, sery typu?fromage?, sery topione, śmietanka kremowa

Owoce

Wszystkie gatunki, szczególnie te zawierające drobne pestki (agrest, winogrona, kiwi, poziomki, truskawki, świeże czarne jagody), owoce suszone,

nisko słodzone dżemy

Wysoko słodzone dżemy, konfitury

Warzywa

Wszystkie warzywa, w postaci surówek lub gotowane (brokuły, buraki, pomidor, papryka, szpinak, sałata, pietruszka), dynia, marchew surowa

Warzywa smażone (frytki), wzdymające(groch, fasola, bób, kapusta, cebula, kalafior, świeży ogórek), gotowana marchew

Cukier, miód, słodycze, przekąski

Galaretki przygotowane z owoców, musy, pestki słonecznika, dyni, orzechy laskowe, pistacjowe, migdały, miód (w ograniczonych ilościach)

Czekolada, kakao, torty, kremy, lody tradycyjne, kisiele, ciastka, cukier (biały, brunatny, owocowy, gronowy, słodowy)

Napoje

Napoje niegazowane, kompoty, soki(jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), nektary owocowe, napary owocowe

Bardzo słodkie napoje, wody gazowane, napoje czekoladowe, kawa prawdziwa, mocna herbata

Przyprawy

Wszystkie ziołowe przyprawy (głównie: koperek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

Duże ilości ostrych przypraw, ocet, musztarda, sól

anyż, cynamon)

 

Zadzwoń i umów wizytę: +48 91 818 21 41, +48 502 033 793

Centrum Medyczne Euromedis
al. Powstańców Wlkp. 33a (zobacz na mapie) 70-111 Szczecin kontakt*!*annaratajczak.pl

Wykonano w: avangardo.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.
»
Anna Ratajczak - ZnanyLekarz.pl