Zaparciem nazywamy stan, w którym dziecko oddaje twarde stolce z częstością 2 lub mniej stolców na tydzień lub gdy większość stolców jest twardych i oddawanych z dużym wysiłkiem. Jest to problem, który gwałtownie narasta, dotykając coraz młodsze dzieci. Wśród najczęstszych przyczyn znajdują się: niewłaściwa dieta, mała ilość spożywanych płynów oraz ograniczona aktywność fizyczna. Dlatego ważne jest by rozpoczynając leczenie starać się usunąć każdą z nich.
Grupy produktów | Produkty zalecane | Produkty niewskazane |
Pieczywo | Pieczywo czerstwe, razowe, żytnie, pełnoziarniste, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem otrąb, pumpernikiel | Pieczywo świeże, jasne, pszenne bułki, pieczywo cukiernicze, rogale |
Mąka | Mąka z niskiego przemiału - żytnia, razowa | Mąka z wysokiego przemiału ? pszenna kukurydziana, ziemniaczana |
Kasze, makarony | Kasze gruboziarniste (gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak), ryż brązowy, otręby, płatki jęczmienne, owsiane, makaronyz mąki razowej | Kasze drobne (manna, krakowska,kukurydziana, jęczmienna, perłowa), ryż biały,makaron z mąki pszennej |
Mięso, wędliny | Chude mięsa (gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu) ? wołowina, cielęcina, królik, chudy drób (indyk, kurczak), chuda szynka (wołowa, drobiowa)i polędwica | Tłuste (smażone na oleju, margarynach twardych), mięsa (wieprzowe, wołowe, baranina, gęś, kaczka),tłuste wędliny(baleron, boczek, pasztety, tłuste kiełbasy) |
Jaja | Gotowane na miękko, na parze | Smażone na tłuszczu |
Ryby | Gotowany dorsz, sandacz, szczupak, leszcz | Węgorz, ryby smażone |
Mleko i przetwory | Chude mleko (0?2% tłuszczu), kefiry, mleczne jogurty z odtłuszczonego mleka,chudy ser twarogowy | Tłuste mleko (> 2%), kefiry i jogurty z tłustego mleka, śmietany, sery typu?fromage?, sery topione, śmietanka kremowa |
Owoce | Wszystkie gatunki, szczególnie te zawierające drobne pestki (agrest, winogrona, kiwi, poziomki, truskawki, świeże czarne jagody), owoce suszone,nisko słodzone dżemy | Wysoko słodzone dżemy, konfitury |
Warzywa | Wszystkie warzywa, w postaci surówek lub gotowane (brokuły, buraki, pomidor, papryka, szpinak, sałata, pietruszka), dynia, marchew surowa | Warzywa smażone (frytki), wzdymające(groch, fasola, bób, kapusta, cebula, kalafior, świeży ogórek), gotowana marchew |
Cukier, miód, słodycze, przekąski | Galaretki przygotowane z owoców, musy, pestki słonecznika, dyni, orzechy laskowe, pistacjowe, migdały, miód (w ograniczonych ilościach) | Czekolada, kakao, torty, kremy, lody tradycyjne, kisiele, ciastka, cukier (biały, brunatny, owocowy, gronowy, słodowy) |
Napoje | Napoje niegazowane, kompoty, soki(jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), nektary owocowe, napary owocowe | Bardzo słodkie napoje, wody gazowane, napoje czekoladowe, kawa prawdziwa, mocna herbata |
Przyprawy | Wszystkie ziołowe przyprawy (głównie: koperek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, | Duże ilości ostrych przypraw, ocet, musztarda, sólanyż, cynamon) |