Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym (GERD)

W chorobie refluksowej, poza wykluczeniem z diety pewnych produktów, bardzo ważne jest przestrzeganie ogólnych zasad, takich jak:

  • unikanie noszenia obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu
  • wysokie ułożenie do spania (dodatkowa poduszka, uniesienie materacyka)
  • jedzenie 5-6 posiłków dziennie zawierających małe porcje, bez pośpiechu, najlepiej świeżo przygotowanych,
  • ostatni, lekki posiłek jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem
  • jeśli występuje nadwaga- wskazana redukcja masy ciała

Ogólne zalecenia żywieniowe

  • zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie
  • stosowanie diety niskokalorycznej
  • unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych (pieprz, chilli, curry)
  • unikanie potraw smażonych i z dodatkiem octu
  • potrawy powinny być gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w folii, gotowane na parze, smażone beztłuszczowo
  • unikanie napojów gazowanych, wysokosłodzonych, picie w małych ilościach (uwaga na wody smakowe- też często zawierają cukier)

Do produktów niezalecanych należą:

  • tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęś, kaczka, golonka, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson)
  • tłusty nabiał (żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage)
  • potrawy typu fast-food (hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki)
  • ogórki, pomidory, a zwłaszcza cebula
  • marynowane grzyby, warzywa i owoce oraz surówki i sałatki z dodatkiem sosu winegret
  • czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe
  • napoje gazowane i niektóre soki (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy), wody smakowe
  • mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz ALKOHOL

Do produktów zalecanych zalicza się:

  • chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica)
  • chude wyroby mleczarskie (mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu)
  • marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak
  • potrawy przyprawione świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem
  • małe porcje ciasta drożdżowego lub biszkoptowego
  • niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej)

Zadzwoń i umów wizytę: +48 91 818 21 41, +48 502 033 793

Centrum Medyczne Euromedis
al. Powstańców Wlkp. 33a (zobacz na mapie) 70-111 Szczecin kontakt*!*annaratajczak.pl

Wykonano w: avangardo.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.
»
Anna Ratajczak - ZnanyLekarz.pl