Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym (GERD)
W chorobie refluksowej, poza wykluczeniem z diety pewnych produktów, bardzo ważne jest przestrzeganie ogólnych zasad, takich jak:
- unikanie noszenia obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu
- wysokie ułożenie do spania (dodatkowa poduszka, uniesienie materacyka)
- jedzenie 5-6 posiłków dziennie zawierających małe porcje, bez pośpiechu, najlepiej świeżo przygotowanych,
- ostatni, lekki posiłek jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem
- jeśli występuje nadwaga- wskazana redukcja masy ciała
Ogólne zalecenia żywieniowe
- zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie
- stosowanie diety niskokalorycznej
- unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych (pieprz, chilli, curry)
- unikanie potraw smażonych i z dodatkiem octu
- potrawy powinny być gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone w folii, gotowane na parze, smażone beztłuszczowo
- unikanie napojów gazowanych, wysokosłodzonych, picie w małych ilościach (uwaga na wody smakowe- też często zawierają cukier)
Do produktów niezalecanych należą:
- tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęś, kaczka, golonka, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson)
- tłusty nabiał (żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage)
- potrawy typu fast-food (hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki)
- ogórki, pomidory, a zwłaszcza cebula
- marynowane grzyby, warzywa i owoce oraz surówki i sałatki z dodatkiem sosu winegret
- czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe
- napoje gazowane i niektóre soki (pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy, pomidorowy), wody smakowe
- mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz ALKOHOL
Do produktów zalecanych zalicza się:
- chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica)
- chude wyroby mleczarskie (mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu)
- marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak
- potrawy przyprawione świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem
- małe porcje ciasta drożdżowego lub biszkoptowego
- niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej)