Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Kupując określony produkt teoretycznie bezglutenowy, np. orzechy warto zwrócić uwagę na opis na opakowaniu "może zawierać śladowe ilości glutenu"- w takiej sytuacji produkt ten staje się produktem niewskazanym dla osoby, która powinna przestrzegać diety bezglutenowej.
Do najpopularniejszych produktów bezglutenowych należą: ryż, gryka (kasza gryczana), proso (kasza jaglana), komosa ryżowa (quinoa), owies ( ale tu ostrożnie, ponieważ może być zanieczyszczony zbożami glutenowymi). Bezglutenowe są wszystkie warzywa strączkowe oraz orzechy, z których kupić można aktualnie mąkę czy mleko.
Gluten zawierają z natury pszenica, jęczmień, żyto, część produktów z owsa zawiera także gluten ( ale jest to spowodowane zanieczyszczeniem przez zboża glutenowe).
Szczegółowy wykaz produktów bezglutenowych oraz informacje na temat miejsc gdzie można jej zakupić oraz inne przydatne informacje dla osób stosujących dietę bezglutenową można znaleźć na stronie www.celiakia.pl